Verkoop Kleding
Image default
Banen en opleidingen

Vervaldatum: hoe u niet zonder werk zit voordat u met pensioen gaat

vacatures

Tot welke problemen leidt de pensioenhervorming en hoe kunnen professionals zich voorbereiden op een lange, gelukkige carrière?

De Russische pensioenhervorming zal de positie van volwassen werkzoekenden verslechteren, ook al hebben we het over managers die al carrière hebben gemaakt. We hebben een marktonderzoek uitgevoerd voor leidinggevenden, vrouwen en mannen ouder dan 50, en hebben bijna 260 werkgevers geïnterviewd. Uit het onderzoek bleek dat 36% van de bedrijven helemaal geen CEO’s van meer dan 50 jaar in dienst neemt, en 48% doet dit een of twee keer om de paar jaar. Verdere groei van volwassen managers op de werkplek is zeer zeldzaam – we hebben het over een paar gevallen gedurende tientallen maanden. In bijna 90% van de gevallen worden werknemers vóór de leeftijd van 50 jaar managers op hoog en middelhoog niveau – ze bouwen een carrière op in hun bedrijf of worden van buitenaf aangenomen. Toch blijven managers vaak in hun functie na de pensioengerechtigde leeftijd – dit gebeurt bij 67% van de werkgevers.

Volgens de respondenten waren de belangrijkste problemen bij het werken met de oudere generatie conservatisme, gebrek aan flexibiliteit en motivatie. Tegelijkertijd konden de meeste bedrijven helemaal geen nadelen noemen. Een aanzienlijk deel van de deelnemers aan het onderzoek – 63,9% – gaf toe dat het voor de generatie 50+ moeilijker zal zijn om een ​​baan te vinden.

Dit betekent dat niemand is voorbereid op de pensioenhervorming. De meeste werkgevers houden geen ongemakkelijke houding aan tegenover oudere managers. Noch de staat, die nog niet klaar is om te helpen met vacatures, bijvoorbeeld om verplichte quota in te voeren bij bedrijven voor werknemers na 50 jaar. Noch de werknemers zelf, die proberen om geen ‘plotselinge’ bewegingen te maken na een bepaalde leeftijd, in het besef dat dit zal moeilijk zijn om later een baan te vinden.

Kandidaten die in de jaren zestig zijn geboren en dicht bij de X-datum zullen het echt moeilijk krijgen. Rotaties en kansen nemen af. De situatie wordt verergerd door stereotypen en de actieve ontwikkeling van jonge bedrijven. Tegenwoordig, in het tijdperk van digitalisering, de snelle groei van de IT-industrie en startups, wordt de toon gezet door een generatie jonge managers die gewend zijn zich dagelijks aan trends aan te passen en die zich misschien ongemakkelijk voelen bij het werken met senior collega’s. Wat leeftijdsdiscriminatie betreft, is de samenleving terug in de jaren negentig.

De verlenging van de pensioenleeftijd garandeert niet automatisch de gewenste functie. Deze positie zal moeten worden verdiend. Dus het belangrijkste is nu om proactief te zijn.
Investeer in uw gezondheid

Houd van jezelf en zorg voor jezelf. Als u niet voor uw gezondheid zorgt, kunt u de volwassen leeftijd bereiken, nog lang niet in de beste conditie. Het belangrijkste voordeel van jongeren is activiteit, gedrevenheid en een groot aanbod aan kracht. Zonder deze eigenschappen zal het buitengewoon moeilijk zijn om de concurrentie van de jongere generatie te weerstaan. Elke werkgever heeft een gezonde werknemer nodig. Rijd niet zelf op jonge leeftijd, weet hoe u moet rusten.
Investeer in onderwijs

Dit is een voorwaarde voor een succesvolle leider. Investeer in unieke kennis waarmee u zich onderscheidt van de kandidaten. Het is belangrijk om op tijd diepgaande expertise in een specifieke branche en sterke managementvaardigheden op te doen, waardoor u teams van verschillende niveaus kunt beheren.

Kijk naar de toekomst

Hoe zal de industrie zich ontwikkelen, vindt u over 20,30,40 jaar een waardige plek? In sommige beroepen ‘neemt’ technologie nu al een aantal functies van werknemers over. Dit kan bijvoorbeeld gezegd worden over een makelaar: 10 jaar geleden werd met de hulp van consultants de overgrote meerderheid van de transacties gesloten en tegenwoordig kan een gebruiker zelfstandig een huis voor zichzelf kiezen via groepen in sociale netwerken of speciale aggregators. De uitzonderingen zijn complexe deals en het topsegment, waar service een grote rol speelt.
Vergelijk bedrijfstakken

Er is tegenwoordig een duidelijke opdeling in de markt in gebieden en functies waar ervaring in de eerste plaats noodzakelijk is, en in gebieden die tijdelijke flexibiliteit, mobiliteit, gezondheid en activiteit vereisen. Zo vind je in de financiële wereld vaak medewerkers boven de 40: volwassenheid en gedetailleerde kennis van het werken met verschillende programma’s en documenten worden hier gewaardeerd. Elke overheidsstructuur is ook vrij conservatief in termen van personeelsrotatie. Bij de productie zijn ervaren medewerkers nodig. Ook hier is vaak een zeer enge specialisatie nodig, werken met apparatuur die misschien niet meer geproduceerd wordt, vandaar de behoefte aan ervaren personeel. Een ander ‘vruchtbaar’ gebied is HR: naast de opgebouwde ervaring worden hier ook de volwassenheid van het leven, het vermogen om een ​​gemeenschappelijke taal te vinden met mensen van verschillende status en niveau gewaardeerd.

“Gevaarlijke” beroepen zijn tegenwoordig die gerelateerd aan marketing, IT, verkoop en de dienstensector. Hier lijken zelfs dertigjarigen vaak “oudjes” te zijn in de ogen van jonge, gewone werknemers.
Open uw eigen bedrijf

Als zelfstandige kun je niet alleen doen waar je van houdt, een hobby in een bron van inkomsten veranderen, maar ook een zekere zelfstandigheid geven. U kunt niet bang zijn voor verminderingen of gebrek aan vraag met betrekking tot leeftijd.
Kijk naar het westen

Internationale bedrijven zijn minder gericht op oudere werknemers. Enerzijds moeten Russische vertegenwoordigingen passen bij de bedrijfscultuur van het hoofdkantoor. Aan de andere kant is de overgang van een binnenlandse naar een buitenlandse eenheid vrij reëel. Waar weten ze, zo niet in Europa, dat het leven na veertig nog maar net begint? Nu in buitenlandse bedrijven is een mentorcrisis sterk ontwikkeld: werknemers met uitgebreide ervaring worden zeer gewaardeerd, ze worden aangetrokken als leraren voor jonge werknemers. De rol van de oudere generatie wordt niet betwist: zij beschikken niet alleen over expertise en een passende achtergrond, maar worden ook opgevoed in andere waarden die zeer nuttig kunnen zijn. Ja, ze houden niet zo van veranderingen, maar ze kunnen loyaal zijn aan het bedrijf en zijn soms bereid om “voor het idee” te werken. Als je zo’n pad voor jezelf hebt uitgestippeld, leer dan zo vroeg mogelijk vreemde talen.

Stop niet

Zelfs als het lijkt alsof je het maximum in je carrière hebt bereikt, zijn er altijd aanvullende paden om te ontwikkelen. U kunt uw expertise en ervaring bijvoorbeeld gebruiken om een ​​ander bedrijf te helpen ontwikkelen door er als onafhankelijk bestuurslid aan te sluiten. Dit is een uitstekende optie voor een verdere carrière voor ervaren “toppers” die jarenlang in algemene functies in verschillende structuren hebben gewerkt.
Doe waar je van houdt

Het is erg belangrijk om op elke leeftijd een gevoel van vreugde en interesse in het leven te behouden. De werkgever zal, voor het overige gelijk, altijd de voorkeur geven aan kandidaten met brandende ogen en een proactieve aanpak. Constante zelfontwikkeling, niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk, helpt om anders naar de wereld te kijken en nieuwe taken voor jezelf te stellen.

https://www.vindazo.be