Verkoop Kleding
Image default
Aanbiedingen

Alles wat je moet weten over vanille extract

Vanille is een van ’s werelds meest populaire en gewaardeerde smaakstoffen. Deze smaakmaker wordt veel gebruikt in verschillende keukens over de hele wereld vanwege de unieke, verfijnde smaak en het vermogen om een breed scala aan gerechten te verrijken. Een van de meest voorkomende vormen waarin vanille wordt gebruikt, is als vanille extract. Dit is een geconcentreerde vloeistof die wordt verkregen uit vanillebonen en wordt gebruikt als smaakmaker in gebak, desserts, en zelfs in hartige gerechten.

Hoe wordt vanille extract gemaakt?

Vanille-extract wordt voornamelijk geproduceerd door het weken van vanillestokjes in een oplossing van water en alcohol. Deze oplossing is meestal op basis van wodka, rum of bourbon. Het extractieproces duurt enkele maanden, waarbij de vanille zijn heerlijke en aromatische smaak afgeeft aan de vloeistof. Het resultaat is een sterk geconcentreerd vanille-extract.

Waarvoor kun je vanille extract gebruiken?

Er zijn verschillende manieren waarop je deze vloeistof kunt toepassen. Hieronder benoemen we de meest voorkomende manieren.

Voor het op smaak brengen van baksels en desserts
Vanille extract wordt in allerlei baksels gebruikt om de lekkernij naar vanille te laten smaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan taarten, cakes, koekjes, muffins, en pannenkoeken. Ook vullingen voor taarten, cakes en muffins kunnen op smaak worden gebracht met dit extract. Het extract voegt een rijke, zoete smaak toe die de smaak van de andere ingrediënten versterkt. Zelfs een kleine hoeveelheid van dit extract kan een alledaags baksel omtoveren tot een heerlijke lekkernij.

Het extract wordt ook vaak gebruikt als smaakmaker voor verschillende desserts zoals mousse, ijs, en pudding. Het voegt een subtiele zoetheid en een complex aroma toe dat de smaakbeleving van het dessert aanzienlijk verbetert.

Voor het maken van extra lekkere drankjes
Het extract kan ook worden gebruikt om een unieke draai te geven aan verschillende drankjes, zoals koffie, warme chocolademelk, smoothies en milkshakes. Probeer het zelf maar eens bij je volgende kopje koffie, je zult verstelt staan!

Voor een verrassende dimensie geven aan hartige gerechten
Waarschijnlijk had je dit nooit gedacht, maar je kunt met dit extract zelfs hartige gerechten op smaak brengen. Hoewel het minder gebruikelijk is. Je kunt het vooral gebruiken om een verrassende dimensie toe te voegen aan gerechten met vlees, gevogelte of zeevruchten.  

Voor welk vanille extract kun je het beste kiezen?
Om zoveel mogelijk uit het extract te halen en er zo goed mogelijk van te kunnen genieten, raden we aan om een extract van hoogwaardige kwaliteit te gebruiken. Niet elk extract is namelijk hetzelfde en de kwaliteit ervan kan sterk variëren. Dat is afhankelijk van de bron van de vanille en het extractieproces. Hoogwaardige extracten worden meestal gemaakt van premium vanillestokjes met een hoog vanillinegehalte, wat zorgt voor een intense vanillesmaak. Deze extracten zijn vaak wat duurder. Goedkope varianten kunnen synthetische vanilline of kunstmatige smaakstoffen bevatten, die een minder subtiele en complexe smaak hebben in vergelijking met natuurlijk vanille extract.

 

http://baktotaal.nl/