Verkoop Kleding
Image default
Vervoer en transport

3 Leuke feitjes over Maastricht

Soms denk je dat je een stad goed kent en alles over die stad weet, maar dan ontdek je pas écht interessante weetjes als je dieper in de geschiedenis duikt. Van die leuke feitjes waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. In Maastricht hebben we er heel wat van. Het is altijd leuk om ze te ontdekken als je de taxi Maastricht pakt. Heb je bijvoorbeeld al gehoord dat…

Maastricht in het Nederlands volkslied komt

Iedereen kent wel het Wilhelmus, met die beroemde regels: “Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed, den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood…” Maar wist je dat Maastricht de enige stad in Nederland is die genoemd wordt in het Nederlands Volkslied? In het elfde couplet wordt verwezen naar de 80-jarige oorlog en de Nederlandse Opstand, en dat heeft betrekking op Maastricht! Een interessant weetje over onze stad.

Maastricht heeft de oudste brug van Nederland

Een van de meest opmerkelijke feitjes over Maastricht is dat de stad de oudste brug van Nederland herbergt. De Sint Servaasbrug, ook wel de Romeinse brug genoemd, dateert uit de 13e eeuw en verbindt de stadsdelen Wyck en het historische centrum van Maastricht. Deze iconische brug is niet alleen een belangrijk historisch monument, maar ook een pittoreske plek om te genieten van het prachtige uitzicht op de Maas en de oude stad.

Kinderkopjes hebben een verhaal

Wanneer je door de straten van Maastricht wandelt, zul je vaak de karakteristieke kinderkopjes op de trottoirs tegenkomen. Maar wist je dat deze kinderkopjes niet zomaar willekeurige stenen zijn? Ze hebben een fascinerend verhaal. Deze kasseien werden vroeger gebruikt als ballast in schepen die uit België kwamen. Bij aankomst in Maastricht werden de stenen uitgeladen en op de trottoirs geplaatst, waardoor ze hun unieke uiterlijk kregen. Dus elke keer dat je over de kinderkopjes loopt, stap je eigenlijk op een stukje maritieme geschiedenis.

De Mestreechter Geis leeft

Maastricht staat bekend om zijn gastvrijheid en warme sfeer, en deze kenmerken worden vaak toegeschreven aan iets wat ‘de Mestreechter Geis’ wordt genoemd. Dit is een lokale uitdrukking die verwijst naar de typische Maastrichtse geest of mentaliteit. Het wordt beschouwd als een combinatie van vriendelijkheid, openheid en trots op de stad en haar inwoners. De Mestreechter Geis maakt Maastricht een bijzonder gastvrije en charmante plek om te bezoeken, waar je je al snel thuis zult voelen.